... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

28.11.2007.

Mama Tratinčica savjetuje (2) - Izdajanje

Čitajući ove forume vidim da mnoge žene izdajalicu nazivaju totalno propalom investicijom jer su bacili pare na neke skupe izdajalice a nisu je jednom ili dva puta koristili. Može biti da je razlog što nisu znali sve prednosti posjedovanja i korištenja iste.

Moje iskustvo je totalno drugačije i svakoj budućoj (ili sadašnjoj) dojilji bi savjetovala da nezaobilazno nabave jednu.

Zašto vam treba izdajalica? Osnovna poenta izdajalice u mom životu je da bebu može nahraniti neko drugi a da ona i dalje dobiva moje mlijeko. Trenutno, dvije ključne upotrebe izdajalice u mom životu su:

- Prvo i najvažnije je noćno hranjenje. Kada dođete tek iz bolnice, pa čak dobrih mjesec i nešto dana poslije, ključna stavka u životu porodilje je kako se naspavati. Beba treba da jede najmanje svaka 2-3 sata, tako da je svako spavanje isprekidano, posebno ono noćno. Da bi ugrabili malo duži komad sna, izdajalica je spas. Izdojeno mlijeko date suprugu i zadužite ga da nahrani bebu recimo oko ponoći ili jedan sat. Tako vi uspijete ugrabiti jednu turu spavanja od 10 do recimo 2 sata, a nekad i duže, što ima neprocjenjivu vrijednost. Porodilje znaju o čemu govorim. A najvažnije od svega je da se daje prilika ocu da ostvari intimniji kontakt sa svojom bebom. Osim što to piše u svim knjigama i člancima o izdajanju, ja iz lilčnog iskustva mogu potvrditi da je taj trenutak kada otac hrani bebu za njega nešto nezamjenjivo. S jedne strane se osjeća korisnim jer majci pomaže da se odmori, a sa druge je taj kontakt sa bebom. Isto tako ko ima problema sa bolnim bradavicama jedna duža pauza u dojenju kada beba mlijeko dobije na bočicu je spas za majku.

- Drugo i manje važno, kada mi se ide van a beba je povjerena nana i ostala rodbina servisu ne moram trčati kući nakon 2 sata da nahranim bebu.

Ovdje neko može postaviti pitanje "A šta je sa mogućnosti konfuzije, odnosno da beba zamjeni sisaljku za dojku i počne odbijati dojku?". Nema šanse. Prvo, bebu svakako tek kad se rodi nadohranjuju na bočicu dok je u bolnici i to po nekoliko puta dnevno. Vi bočicu nudite samo jednom dnevno, a možda i ne svaku noć, već samo kada ste totalno neispavani, tako da nema teorije da beba koja sisa 10 puta dojku i 1 bočicu bude "zbunjena". To piše i u knjigama.

Još neke prednosti su na primjer kod proizvodnje mlijeka. Naime, proizvodnja mlijeka radi po principu ponude i potražnje. Što više beba provede na dojci i sisa to će se proizvoditi više mlijeka jer tijelo to razumije kao signal da beba treba više mlijeka i proizvodi ga. To ja zovem "divine intervention". Ako mislite da imate malo mlijeka, dodatnim izdajanjem možete povećati proizvodnju. Negdje se može i pročitati da je svakako preporučljivo izdojiti dojku do kraja ako to beba već nije uradila.

Ako se mislite vratiti na posao, to nikako nije razlog da prestanete dojiti. Izdojite mlijeko i ostavite ga teti čuvalici da nahrani bebu. Dodatni plus je što se izdojeno mlijeko može zamrznuti, tako da sa izdajanjem možete početi mnogo dana ranije.

Jedino što treba znati vezano za izdajanje jeste da se izdajati treba ujutro, jer kod većine žena tijelo smanji proizvodnju mlijeka predvečer tako da ga ima dovoljno samo za redovni podoj, a ne i za dodatno izdajanje.

Ovo su samo neke prednosti i samo neki detalji vezani za dojenje. Ja samo još jednom želim podcrtati da je dojenje tako kompleksna materija da bi se komotno mogao fakultet završiti samo na tu temu. Naravno na internetu ima toliko toga o tome da vas ja neću tušiti o tome. Ako čitate ovaj blog pretpostavljam da ste redovni korisnici, da ne kažem ovisnici o internetu, tako da to možete i sami pročitati.

Meni je samo žao što kod nas ne postoji nešto što se zove "lactation specialist" ili ti osoba koja vam može pokazati i naučiti vas kako se doji. Možda je pedijatar taj koji bi trebao da to uradi, ali po pričama drugih, a i iz iskustva sa mojom pedijatricom, oni to ne rade. Meni je moja samo rekla da trebam poraditi na tehnici dojenja. Toliko. A danas vidim, svojim očima, u društvu sa par dojilja, da ima žena koje jednostavno ne znaju i odustaju. Ali šta da se radi.  Nije moje da im pametujem. Ima internet pa nek pročitaju :)

Svi odgovori na pitanja o dojenju:  http://www.llli.org/FAQ/FAQSubject.html

Najbolja stranica o dojenju sa video zapisima: http://www.thebirthden.com/Newman.html

Ja se ponekad pitam kako neki ljudi uopšte žive bez interneta. 

<< 11/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1298026
online

Powered by Blogger.ba