... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

29.11.2007.

Mama Tratinčica savjetuje (3) - Grčevi

Krenulo mene ovo sa savjetovanjem, ali kontam da ispucam ono što imam pa da se okrenem nekim drugim temama.

Današnja tema su grčevi. Sjetićete se da je bio jedan post prije mjesec dana očajne mame koja ne zna kako da se bori sa grčevima i konstantnim plačom bebe kojoj nikako ne možeš pomoći. Naša pedijatrica ima teoriju, odnosno savjetuje, da se protiv grčeva ništa ne može i da jednostavno pustite dijete da plače a vi se pravite da ne čujete. Kakav savjet...

Naravno, tako nešto mi nije palo na pamet ni u snu...Ne bi mogla slušati svoje dijete da plače duže od 5 minuta. Osim toga, kod grčeva, beba ne plače već vrišti.

E sad, ja sam se stvarno bila zadala u istraživanje da pokušam da nađem savjete koji mi se čine smislenim a koji imaju za cilj eliminaciju grčeva.

Prvo i osnovno, bitno je znati da se grčevi javljaju prvenstveno zato što se beba ne može da svari mlijeko koje pojede i to joj stvara nadutost i otežava ispuštanje vjetrova i stolice. Gutanje vazduha prilikom dojenja također može izazvati neugodnosti kod bebe, međutim dobro podrigivanje poslije jela taj problem lako eliminiše. Samo ne treba dozvoliti da mjehurići siđu u stomak i bebu često u toku jela podizati da podrigne i sve će biti u redu.

Na nekoliko mjesta sam pročitala da treba pokušati eliminisati mliječne proizvode na par dana i onda vidjeti kako beba reaguje. Ako se ispostavi da je to u pitanju onda polako uvoditi jedan po jedan da vidite gdje je prag tolerancije. Pri tome sam samo na jednom mjestu pročitala (ne mogu da se sjetim sada gdje jer sam toliko toga čitala) da su sirovo mlijeko i jogurt najgori, a tek onda idu mliječne prerađevine, dok skuhano mlijeko, odnosno skuhani mliječni proizvodi ne bi trebali da izazivaju probleme. Navodno, u kravljem mlijeku ima neki protein koji prelazi u majčino mlijeko i koji stomak većine beba teško vari.

I to me je spasilo! Nakon samo dva dana, dok se moje mlijeko isčistilo, grčevi su nestali kao rukom odneseni. Sad možete postaviti pitanje "kako znam da je to to, da nije nešto drugo, ili je možda jednostavno bebin stomak počeo da vari prije isteka 3 mjeseca". Znam da je to to jer sam za prošli vikend pretjerala sa sirom (bilo se malo na Vlašiću), bukvalno sam za doručak i večeru jela ogromne količine sira 2 dana, i odmah nakon toga su se grčevi vratili. Opet mi je trebalo 2 dana da se moje mlijeko isčisti da bi grčevi prestali.

Još na jednom mjestu sam pročitala da je moguće da često a kratko dojenje izaziva pojavu grčeva. Majčino mlijeko u početku dojenja je vodenije i puno vitamina a tek pri kraju dojenja je masno i kalorično, odnosno ono mlijeko od kojeg beba raste. Preporuka mnogih pedijatara je da se doji 10 minuta na jednoj dojci i 10 minuta na drugoj. Međutim ako beba ne dođe do tog masnijeg mlijeka u tih 10 minuta, desiće se da je i na jednoj i na drugoj dojci jela sam ovo vodeno mlijeko. Kod varenja tog mlijeka opet se formira neki protein (opet ne znam kako se zove i gdje sam pročitala) koji također otežava varenje bebi i pravi joj grčeve. To se dešava i kad majka doji često i pomalo jer beba koja jede svaki čas svakako ne može da pojede puno plus jo se nataloži novo mlijeko a ono staro se još nije ni svarilo. Tu je dakle preporuka praviti pauze između dojenja, u početku najmanje 2 sata, i pustiti bebu da izdoji jednu dojku do kraja (malim bebama, posebno onim uspavanim, nekada treba i pola sata da dođu do tog masnog mlijeka) pa tek onda ponuditi drugu, ako beba hoće. Slijedeći podoj započeti na onoj na kojoj je završen prethodni.

Dakle da skratim. Izbacivanjem prvenstveno mlijeka i jogurta moguće je eliminisati grčeve. Ja sam nastavila jesti puter, pavlaku i sir za doručak ali u vrlo malim količinima koje su se pokazale kao prihvatljive za bebin stomak. Iako i dalje ima probleme sa čini mi se bolnim ispuštanjem vjetrova, pri čemu ne plače samo malo više stenje nego što bi trebalo, ipak nisam izbacila 100% mliječne prerađevine jer ne znam šta bi onda jela. Kravlje mlijeko sam zamjenila sojinim, a za jogurtom ne patim uopšte. Možda bi trebala uzeti kalcij u vidu tableta, ali kontam još mjesec dana pa će joj tri mjeseca, a tada kažu da grčevi svakako sami od sebe prestaju, pa ću moći jesti sve.

Samo još da dodam da savjeti tipa nemoj jesti kupus, grah, papriku, brokule, isl. nemaju nikakve veze jer ono što eventualno vas nadima nema nikakve veze sa  stvaranjem grčeva kod bebe.

Nadam se da će nekome od vas ovo pomoći jer su grčevi zaista jedan od problema koji najviše iscrpi i mamu i bebu. Ned'o Bog nikome puna 3 mjeseca deverati sa tim.

28.11.2007.

Mama Tratinčica savjetuje (2) - Izdajanje

Čitajući ove forume vidim da mnoge žene izdajalicu nazivaju totalno propalom investicijom jer su bacili pare na neke skupe izdajalice a nisu je jednom ili dva puta koristili. Može biti da je razlog što nisu znali sve prednosti posjedovanja i korištenja iste.

Moje iskustvo je totalno drugačije i svakoj budućoj (ili sadašnjoj) dojilji bi savjetovala da nezaobilazno nabave jednu.

Zašto vam treba izdajalica? Osnovna poenta izdajalice u mom životu je da bebu može nahraniti neko drugi a da ona i dalje dobiva moje mlijeko. Trenutno, dvije ključne upotrebe izdajalice u mom životu su:

- Prvo i najvažnije je noćno hranjenje. Kada dođete tek iz bolnice, pa čak dobrih mjesec i nešto dana poslije, ključna stavka u životu porodilje je kako se naspavati. Beba treba da jede najmanje svaka 2-3 sata, tako da je svako spavanje isprekidano, posebno ono noćno. Da bi ugrabili malo duži komad sna, izdajalica je spas. Izdojeno mlijeko date suprugu i zadužite ga da nahrani bebu recimo oko ponoći ili jedan sat. Tako vi uspijete ugrabiti jednu turu spavanja od 10 do recimo 2 sata, a nekad i duže, što ima neprocjenjivu vrijednost. Porodilje znaju o čemu govorim. A najvažnije od svega je da se daje prilika ocu da ostvari intimniji kontakt sa svojom bebom. Osim što to piše u svim knjigama i člancima o izdajanju, ja iz lilčnog iskustva mogu potvrditi da je taj trenutak kada otac hrani bebu za njega nešto nezamjenjivo. S jedne strane se osjeća korisnim jer majci pomaže da se odmori, a sa druge je taj kontakt sa bebom. Isto tako ko ima problema sa bolnim bradavicama jedna duža pauza u dojenju kada beba mlijeko dobije na bočicu je spas za majku.

- Drugo i manje važno, kada mi se ide van a beba je povjerena nana i ostala rodbina servisu ne moram trčati kući nakon 2 sata da nahranim bebu.

Ovdje neko može postaviti pitanje "A šta je sa mogućnosti konfuzije, odnosno da beba zamjeni sisaljku za dojku i počne odbijati dojku?". Nema šanse. Prvo, bebu svakako tek kad se rodi nadohranjuju na bočicu dok je u bolnici i to po nekoliko puta dnevno. Vi bočicu nudite samo jednom dnevno, a možda i ne svaku noć, već samo kada ste totalno neispavani, tako da nema teorije da beba koja sisa 10 puta dojku i 1 bočicu bude "zbunjena". To piše i u knjigama.

Još neke prednosti su na primjer kod proizvodnje mlijeka. Naime, proizvodnja mlijeka radi po principu ponude i potražnje. Što više beba provede na dojci i sisa to će se proizvoditi više mlijeka jer tijelo to razumije kao signal da beba treba više mlijeka i proizvodi ga. To ja zovem "divine intervention". Ako mislite da imate malo mlijeka, dodatnim izdajanjem možete povećati proizvodnju. Negdje se može i pročitati da je svakako preporučljivo izdojiti dojku do kraja ako to beba već nije uradila.

Ako se mislite vratiti na posao, to nikako nije razlog da prestanete dojiti. Izdojite mlijeko i ostavite ga teti čuvalici da nahrani bebu. Dodatni plus je što se izdojeno mlijeko može zamrznuti, tako da sa izdajanjem možete početi mnogo dana ranije.

Jedino što treba znati vezano za izdajanje jeste da se izdajati treba ujutro, jer kod većine žena tijelo smanji proizvodnju mlijeka predvečer tako da ga ima dovoljno samo za redovni podoj, a ne i za dodatno izdajanje.

Ovo su samo neke prednosti i samo neki detalji vezani za dojenje. Ja samo još jednom želim podcrtati da je dojenje tako kompleksna materija da bi se komotno mogao fakultet završiti samo na tu temu. Naravno na internetu ima toliko toga o tome da vas ja neću tušiti o tome. Ako čitate ovaj blog pretpostavljam da ste redovni korisnici, da ne kažem ovisnici o internetu, tako da to možete i sami pročitati.

Meni je samo žao što kod nas ne postoji nešto što se zove "lactation specialist" ili ti osoba koja vam može pokazati i naučiti vas kako se doji. Možda je pedijatar taj koji bi trebao da to uradi, ali po pričama drugih, a i iz iskustva sa mojom pedijatricom, oni to ne rade. Meni je moja samo rekla da trebam poraditi na tehnici dojenja. Toliko. A danas vidim, svojim očima, u društvu sa par dojilja, da ima žena koje jednostavno ne znaju i odustaju. Ali šta da se radi.  Nije moje da im pametujem. Ima internet pa nek pročitaju :)

Svi odgovori na pitanja o dojenju:  http://www.llli.org/FAQ/FAQSubject.html

Najbolja stranica o dojenju sa video zapisima: http://www.thebirthden.com/Newman.html

Ja se ponekad pitam kako neki ljudi uopšte žive bez interneta. 

25.11.2007.

Mama Tratinčica savjetuje (1) - Smirivanje beba

Skontala sam da ne bi bilo loše da napišem  par stvari koje sam otkrila od početka trajanja majčinskog mandata pa na ovamo, a vezano za njegu beba. Uglavnom sam o tome negdje čitala i primjenila na svom cvjetiću i upalilo je pa možda nekome bude korisno.

Na mnogo mjesta će te pročitati da postoje određeni zvukovi koji bebe vole i koji ih podsjećaju na zvukove iz majčine utrobe. To su uglavnom neki monotoni zvukovi koji pomažu da se bebe smire i eventualno zaspu. Među njima se spominju zvuk vode koja teče, fena i usisivača.

S druge strane ponekad je za majku vrlo problematično da ostavi bebu i istušira se, jer po Marfijevom zakonu, beba se probudi čim se mama skvasi u tušu i počne da plače.

Uglavnom, stavite bebu u ležaljku, ugurate je u wc i započnete sa tuširanjem. Zvuk vode iz tuša je smiri, a kada počnete sušiti kosu fenom beba je već totalno komirana i u dubokom snu. Ovo naravno pali jedino ako je beba sita i ima suhu pelenu, a najbolje je ako je pospana  i u stvari kenjka i plače jer želi da je uspavate.

S tim u vezi, najkorisnija stvar koju možete kupiti u kući jeste ležaljka za bebe koja ima više položaja tako da beba u njoj može ležati ili biti u polusjedećem položaju, plus da se ležaljka može ljujati za uspavljivanje. To se nosa po kući i gdje god vi tu i beba koja tako učestvuje u svakodnevnim aktivnostima čime se utiče na njen razvoj. Ako niste znali, bebin mozak radi 2 puta brže od mozga odraslog čovjeka.

*******

A htjela sam pisati kako sada imam pune 33 godine, o  rijetkim uspješnim poduzetnicima u našoj zemlji, čestitati praznik.... ali mi mrsko. Možda u narednom postu.

23.11.2007.

Duhovi Sarajeva

Mene je moj direktor, inače čovjek od koga se dosta da naučiti, naučio kada pišem neku reviziju da autora prvo treba dobro nahvaliti a onda mu sasuti na papir sve što nevalja.

Evo sjedim i kontam kako da započnem ovaj dio u kojem je potrebno da hvalim film Duhovi Sarajeva koji sinoć odgledasmo na premijeri u Zetri. I jedina hvala glede filma koja mi pada na pamet jeste činjenica da film ima jednu pozitivnu ideju u osnovi, a to je da potakne narod da se više ta žičara obnovi. Doduše ne znam zašto, jer ko je bio na Trebeviću iza rata zna da je gore jad i čemer. Al eto, valjda bi jedna stvar povukla drugu i tako bi i Trebević postao ono što je nekada bio.

A sad film. Poslije Nafake, ovo mi je najgori film BH kinematografije koji sam gledala a koji je napravljen od rata pa naovamo. Opet smo napravili film kojim se objašnjava onaj nekakav "sarajevski duh" za tržište bivše Juge, i pri tome koristili glumce koji nikako ne mogu prenijeti čaršiju na platno. Svaka čast Enisu Bešlagiću, ali se meni čini totalno neprirodno da neko iz Tešnja može proizvesti ono "meko Š" čaršijanera sa  Bistrika a da to zvuči prirodno. Ovdje ne omalovažavam, nego je to jednostavno tako. Ni ja ne bi mogla oponašati govor Mostarca a da to ne izgleda neprirodno.

A sama tema filma... Glupo, nezanimljivo i nejasno.

Dva jarana sa Bistrika, koja su u ratu spašavali živote operišući ljude (kako shvatih), hoće da obnove žičaru, a pri tome i studiraju medicinu, odnosno su apsolventi od prije rata. Tu uleti i Severina iz Splita koja traži nekog polubrata pa joj oni kao pomažu da ga nađe, pa ih ona kao na kraju prevari i uzme im svu lovu.

Prvo, dva jarana koja trebaju da budu simbol sarajevske čaršijske raje, polu-doktori, znači plemenita profesija, da bi ostvarili jednu pozitivnu ideju se bave lopovlukomi krađom po Italiji i BiH, prevarom, petljaju se sa mafijom, a sve da bi skupili lovu da obnove žičaru. Znači opet smo se pokazali svijetu kao zadnji papci na mapi Balkana. Ili bolje rečeno, zadnji lopovi.

U filmu glumi Severina. Ako nemaš film da valja, stavi Severinu da glumi i film će se gledati pa makar bio glup ko točak. Vjerujem da je to bila ideja vodilja za angažovanje ove vrle hrvatske glumice koje je svoje umjeće već pokazala na kućnim uradcima.

Ima par smješnih scena i dobrih dijaloga, ali sve to zajedno izgleda tako neuvjerljivo i debilno da se ne sjećam ni jednog, osim što znam da sam se nasmijala par puta od srca. A ima i par monologa o gradu tipa  "volim ovaj grad", "ima i onih što ga ne vole" i bla bla dok stoje na Vidikovcu i sjetno bacaju pogled prema gradu objašnjavajući Severini svoju ljubav prema Sarajevu. Pri tome se ja nikako ne mogoh uživiti u te linije teksta iako i srcem i dušom volim ovaj grad. Valjda zato što je Enis glumio tog lika. Recimo da je Milan umjesto policajca glumio Pika, priča bi bila drugačija. A i vala dosta je rotiranja Enisa Bešlagića po raznoraznim ulogama, od hodže do doktora (a nemam ništa protiv čovjeka fakat).

Osim toga, film se završava tako da gledalac može samo zaključiti da je ekipi nestalo para i da je bilo "daj Tita ti da snimimo još jednu scenu gdje im stavljaju lisice na ruke i ubacimo jednu liniju teksta kojom se kaže da ne mora svaki film imati kraj". I tako bi, završi se film na preskoke i eto.

Vjerujem da je i publika to osjetila jer se Zetra ispraznila brzinom svjetlosti.

Ja mogu samo da zaključim da danas stvarno svako pravi filmove i organizuje premijere. A evo i ilustracije o čemu govorim. 

22.11.2007.

Tratinčica se pohasila

Večeras idemo na film, sutra slavimo mamin rođendan i to tako što idemo za vikend na planinu. A biće i skijanja ako Bog da.

Jadno ovo dijete sa nama

18.11.2007.

Prvi izlazak

Gdje drugo nego u restoran. I to indijski. Vjerovatno ćete pomisliti kakvi su to roditelji vode svoje dijete u zagušljive restorane. A i prvi izlazak je valjda kod svekrve ili punice, a ne u restoran.

Al eto kod nas je adet drugačiji :)

A i ovaj restoran je drugačiji. Sreća po nas, ali ne i po vlasnika, kad god smo bili tamo nije bilo nikoga osim nas. Dakle, no gužva, no dim, no ljudi koji će biti iritirani plakanjem bebe.

A ona je bila tako dobra. Samo joj se nije svidio garlic nan :) Po starom indijskom običaju obilježili smo je tačkom između očiju od ljutog sosa. Jest da to znači "pokorna mužu" i veze nema sa bebom, al je super za pravljenje karanane od bebe.

Uglavnom, prvi izlazak je dobio prolaznu ocjenu. Krenuli smo u osvajanje praznih restorana i kafića po gradu.

17.11.2007.

Vjerovali ili ne

Da vam je neko pričao da firma Konzum u BiH traži 200 pripravnika i nudi besplatnu edukaciju, i u sklopu te svoje akcije da oglase po novinama, web portalu posao.ba, organizuje predavanje na ekonomskom fakultetu radi regrutovanja, a da se niko živ nije prijavio, da li bi ste mu vjerovali?

Ja ne mogu i neću da vjerujem da je to istina...

15.11.2007.

Globalno zagrijavanje-mit ili istina?

Barem 10 ljudi mi je u proteklih nekoliko dana reklo kako ove godine neće biti snijega zbog globalnog zagrijavanja. Kažu, možemo komotno baciti skije jer je trend takav da će snijega u narednim godinama biti vrlo malo. Čak je i jedan taksista neki dan držao besjedu o globalnom zagrijavanju i tome kako će ovo biti zima bez snijega. Kaže, reko' Željko Majstorović.

Onda ja stvarno ne znam šta ovo pada i kako to da skijanje počinje sutra 

 

15.11.2007.

Jesi se navikla?

Hoću već danima da napišem par redova, ali ja ne znam jel' do mene ili je to normalno, ali ima dana kad ne stignem pidžamu da skinem sa sebe. Iskusne mame će vjerovatno reći da je to sasvim normalno :)

A opet i ne znam šta bi pisala. Nekako mi bezveze da tušim raju o bebi, ali šta da se radi, to mi je sada život. Beba 24/7.

Evo prošlo je 49 dana, čini mi se, i prvo pitanje koje raja postavljaju je: Jesi se navikla?

Navikla se jesam.

Navikla sam se da ne spavam, ponekad i 12 sati u komadu kada bebač ima grčeve. Navikla sam se da ne izlazim iz pidžame, i nekad ni zube ne operem. Navikla sam se da ne stignem da jedem prije 2 sata popodne. Navikla sam se da brinem o bebi, raspoznajem plač, odgovaram na njene potrebe. Navikla sam se da slušam bolni bebin plač kada ima grčeve. Navikla sam se da jednom rukom nosim bebu a drugom se oblačim, umivam, raspremam, jedem. Navikla sam se da sam po cijeli dan u kući. Navikla sam se da skoro svaku noć dočekujem goste. Navikla sam se da ne mislim o poslu. Navikla sam se da ne pišem blog, ne odgovaram na komentare i ne čitam tuđe blogove (mada moram da priznam da mi jako nedostajete, al' šta ću, moram se navići... bar još neko vrijeme).

Iako zvuči kao tužopoljka, ja nikada nisam bila sretnija. Sve stare navike mjenjam za jedan bebin osmjeh i jedno ono "aaaaa" kao odgovor na moje napore da komuniciram sa njom. Za trenutke kada obuhvati svojom malom rukom moj prst. Za onu pozu male mace kada se ugnjezdi na ramenu ili na prsima. Za ono protezanje kad se probudi. Za osjećaj sreće kada napravi nešto novo, što do tada nismo vidjeli.

Mi uživamo u njoj, nadam se i ona u nama. Svi su nam govorili, život će vam se promijeniti, ali u nekom negativnom smislu..Kao ono, zaboravi sve što si živjela prije, sada se sve vrti oko bebe. I to jeste tako, ali ne u negativnom već u pozitivnom smislu. I sa bebom čovjek ima vremena za druženje, za izlaske, za sebe. Pod uslovom da ima dobar nana i ostala rodbina-servis. A mi srećom imamo taj luksuz.

I tako prolaze dani...Fokus se sa posla pomjerio na život. I da parafraziram sopstveni komentar iz prethodnog posta: Ko ne proba, ne zna.

08.11.2007.

Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije

Nisam zaboravila samo se nema kad...Dakle, evo ih...

Što se tiče web stranica, najbolja stranica na nama razumljivom jeziku www.roda.hr. Forum im je također pravo koristan. Ovdje želim promovirati i našu stranicu koja je tek u razvoju http://www.ringeraja.ba/ ali se nažalost još ne može mjeriti sa rodom po raznovrsnosti informacija. No sigurna sam da će forum biti jako koristan trudnicama i mama u BiH.

Iznimno korisna stranica sa puno informacija o trudnoći i kada se beba rodi, sa video zapisima kako kupati bebu, dojiti, različitim porodima, tehnikama za ublažavanje bolova prije poroda itd. Preporučujem da se pretplatite na free e-mail newsletter koji je super http://www.babycenter.com/ 

Osim toga meni su korisne bile i stranice American Pregnancy Association i Breastfeeding.com's video archive gdje opet imaju video zapisi o dojenju.

Prije određenog vremena jedna super Lejla mi je poslala spisak linkova koji su njoj bili korisni u trudnoći http://www.pregnancyweekly.com/ , http://www.babyzone.com/ i kad se beba rodi http://www.askdrsears.com/default2.asp , http://www.drgreene.com/ i http://www.kellymom.com/.

Svi odgovori na pitanja o dojenju:  http://www.llli.org/FAQ/FAQSubject.html

Zora preporučuje: http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/ - kaže da je super forum, ima i pretraživanje, i da je ona tu nalazila mnogo informacija, što o porodu, što o dječjim bolestima.

Gost je preporučio još jedan BH forum www.bebano.com. Bila, odličan!

Što se tiče knjiga, iznimno korisne knjige koje svima preporučujem su

Caring for your baby and young child: Birth to age 5.

Heading home with your newborn-From birth to reality

Ove knjige se mogu kupiti zajedno ako kliknete na Special Offer.

Imam još nekih knjiga ali mi nisu bile uopšte korisne kao ove dvije gore tako da neću postirati linkove na njih.

Po preporuci Ulicara ja sam jos narucila i ove dvije knjige koje mi jos nisu stigle ali mislim da će biti vrlo korisne:

The New Contented Little Baby Book: The Secret to Calm and Confident Parenting

The Contented Baby's First Year: A Month-by-month Guide to Your Baby's Development

I to bi otprilike bilo to...

 

Najbolja stranica o dojenju sa video zapisima: http://www.drjacknewman.com/

02.11.2007.

Mercan dede ili ti Biser(ni) dedo

E što me krenulo ovo sa rabljenjem nana i zaove servisa ... Uglavnom, kažu trebaš malo izlaziti, a ja bukvalno shvatila pa haman svaki treći dan izbivam iz kuće. A moram priznati u duši bihuzur i nikako nisam rahat dok mi ne jave ili da spava ili da je mirna.

Uglavnom, back to subject, sinoć na sceni BKC u okviru jazz festa bješe nešto što se ne da opisati riječima. Ako ostavimo nastranu moju naklonost prema Turskoj i turskoj kulturi i muzici, ipak mislim da sam objektivna kada kažem da je sinoć turski bend (ako to možemo nazvati bendom) Mercan dede razvalio BKC.

Prvo samo da kažem da mi je stvarno preko glave seljakluka u kome se za svaki iole vrijedniji događaj u ovom gradu proda karata više nego što ima mjesta tako da se desi da platiš 30 KM za kartu i da performans odgledaš na nogama. Mislim da to još samo ima kod nas i bez obzira na činjenicu da ljudima koji organizuju SFF i Jazz fest i ostale događaje po ovom gradu treba skinuti kapu, ja moram da kažem da to što rade sa kartama prelazi sve granice i zalazi u zonu totalnog bezobrazluka.

Dakle, još jedan performans odgledan na nogama za 30 KM, ali vrijedilo je. Sreća bio je koncert pa je možda i pozitivno bilo to što smo stajali.

A Mercan dede. Ljudi, ko nije sinoć bio ne zna šta je propustio. Spoj duhovne (sufijske) turske i arapske muzike na tradicionalnim turskim instrumentima (mey, kanun..) sa modernim ritmovima, ukomponovan sa vizuelnim performansom a la Derviši iz Konye je nešto što te protrese od nožnih prstiju do kose na glavi. Jaranica mi kaže da misli da nije u životu bila na boljem koncertu, i kad malo bolje razmislim mislim da nisam ni ja. Kao što rekoh, ne može se opisati riječima.

Mogu vam samo staviti ovaj link na video da malo uživate. Kupili smo CD i baš me interesuje kakav će efekat imati na Tratinčicu jr. Nisam još stigla da isprobam jer smo CD već posudili na presnimavanje. Sad mi žao što ne uzeh još dva za poklon.

http://www.myspace.com/mercandede

http://www.mercandede.com/md/index.html

 

p.s. nisam zaboravila na post sa linkovima

p.p.s da li neko zna šta je sa Strašnom?

<< 11/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1249242
online

Powered by Blogger.ba