... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

26.10.2007.

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta (vol. 3)

Mislim da je bolje da umjesto komentara na komentare napišem opet post, i to Vol 3.  A tiče se uglavnom diskusije u prošlom postu na temu "koga poslušati, sebe, mamu ili stručnu literaturu".

Znači, ja se slažem sa uličarom kad on kaže:

"Stvari koje si ti koristila, moja majka, peta-deseta, nije pod obavezno ono sto je trebalo uraditi. Nauka ide dalje, a nova djeca se radjaju. Ukoliko ti je dostupna informacija, makar je procitaj."

"Ukoliko ti slusas sebe, samo sebe i nikoga drugo, tvoje djete ce imati manju sansu da prezivi, da se razvija, a i ti da uzivas u njemu. Tvoje dijete ce bolovati od bolesti, koje vjerovatno nema, jesti i piti stvari, koje vjerovatno nikada ne bi trebalo da jede i pije i spavati na mjestima i u polozajima u kojima vjerovatno ne bi trebalo da spava."

Neka se niko ne uvrijedi, i pri tome ne želim da neko mislim kako kritikujem način na koji razmišlja, ali mislim da je u njegovanju novorođenčadi, kao i u svakom drugom aspektu života, najvažnije biti informisan i donijeti informisanu odluku, ako se to tako kaže.

Šta hoću da kažem? Evo uzeću za primjer ovo spavanje na stomaku. Hašimaginca je dala odličan savijet da se beba koja ima grčeve može smiriti kad se polegne na stomak i onda pusti tako da leži dok joj masirate leđa. I moram da kažem da to jedino pali na mojoj maleckoj. Ovdje također moram da kažem da pedijatri to također preporučuju, čak je meni upravo danas to rekao pedijatar koji mi dođe i neki bliži rod riječima "stavi je malo na stomačić da leži". Ali pri tome on nije spomenuo  SIDS (sindrom iznenadne smrti novorođenčeta), ne zato što ne zna za to, već zato što je jednostavno u žurbi dao površnu informaciju.

E sad, ja kao neinformisan roditelj, znajući da  čovjek koji mi je rod neće dati savijet koji će ugroziti život moje bebe a uz to je i pedijatar, mogu odlučiti da stavim svoje dijete i pustim ga da spava tako. Posebno kad vidim da joj to prija.

Ali kao informisan roditelj, znam da postoji opasnost od SIDS-a, znam da se bebe ne smiju ostaviti da spavaju na stomaku, i u skladu sa tim mogu da izvagam da je za moju bebu najbolje da ja nju stavim na stomačić, masiram, budem uz nju, ali da je ne ostavljam da spava tako, već kad se smiri da je okrenem sa strane ili na leđa i ostavim da spava.

Znači spoj nauke i tradicije je po meni najbolji način da ostaneš pametan kraj gomile savjeta. Biti sposoban da procijeniš savjet i da postupiš na način na koji je najbolje za bebu, bez da ugroziš njeno zdravlje ili nedaj Bože život.

Pri tome se ne slažem da od isčitavanja silne literature čovjek nema kada da uživa u svojoj bebi. Mislim da naoružan znanjem možeš više da uživaš u svojoj bebi jer će ona da bude zadovoljnija. Jer opet ponavljam, teško da ćeš od mame, pedijatra koji je uvijek u žurbi, ili nekog trećeg dobiti uvijek potpunu informaciju šta da uradiš. Evo meni su dva pedijatra i patronažna dali potpuno oprečne informacije koliko dugo i na koji način treba dojiti. Zato sam odabrala metodu koja je u skladu sa knjigom, i eto mašala, malecka je dobila cca 800 gr za mjesec dana (kad se uračuna i ono što je izgubila).

Uglavnom da potcrtam još jednom svoj stav: treba saslušati sve savjete (jer neminovno među njima ima iznimno korisnih - kao ovo ležanje na stomaku i masiranje) ali treba biti i dobro informisan da bi mogao odvagati i donijeti ispravnu odluku. A nije ni džaba naređeno: Uči :)

Dakle, ne kritikujem nikoga, svako radi onako kako misli da je najbolje, ali ja radim ovako :)

<< 10/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1298025
online

Powered by Blogger.ba