... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

23.09.2007.

Dok čekam dan D...

Piše meni Lady from Jupiter

"Ja sam od svega najvise zeljela da konacno vidim kako ta beba nasa izgleda, nesto sto smo mi napravili I nesto sto je 9 mjeseci raslo u meni. I zaljubila sam se u nju na prvi pogled. I sjetila sam se rijeci svoje jedne kolegice: ugledas bebu i kontas, ma zar je moguce da od svih ljudi na svijetu bas ja budem te srece da dobijem najljepsu bebu na svijetu!!! "

18.09.2007.

Hiper trudnica (dakle još ništa)

Kako treba da se ponaša trudnica nekoliko dana prije poroda?

Pa ne znam. Svi kažu spavaj, spavaj, spavaj i samo spavaj. Onda poslije toga ide odmaraj, odmaraj, odmaraj i samo odmaraj. Ne diži ništa teže od kašike (to kažu za cijelu trudnoću). I tako. Uglavnom preporučuju da se pretvoriš u ležeći objekat, koji ponekad malo i prošeta.

Kako se ponaša Tratinčica?

Pa evo za početak kasno ide na spavanje i piše postove u 23:40. Spava ona, al se probudi uz sabah i onda ne može opet da zaspe. Nesting sindrom je prifatio, ne pušća. Rasprema se kuća povazdan, preslaguje, doslaguje, premeće, pa čak Boga mi i čisti (al ono lagano, pranje toaleta, mahanje prašine i to).

Onda, svaki dan izađe u grad i obavlja poslove. Pošto je Tratinčica creazy driver, još uvijek vozi, pa je prispjela u sve dijelove grada. Ganja komode, kredite, jastuke, kontrolne preglede, obilazi prodavnice bebeče odjeće i mobilijara (još uvijek iako je sve spremno!) i tako to. Uglavnom, crvi joj ne daju mira.

Onda ide od iftara do iftara, ko kakva hanuma. Prijatelji pozivaju, znaju da je termin bllizu, pa da što prije i to riješimo. Skedžjul je popunjen do samog termina. Jedino što smo ubacili jedan iftar za mame i tetke koji priprema moja malenkost, čisto da se ne ulijenim ;).

I sad ono glavno. Kako se Tratinčica priprema za porod?

Nikako. Tratinčica još uvijek nije svjesna da treba da se porodi. U stvari ne razmišlja o tome. Nekako konta, odem u bolnicu i porodim se. Kad znaš da boli, onda te nema biti čega strah. Valjda se kondicioniraš na bol i to je to. Priča raznih, ma ne slušam nikoga više. Kontam, daće Allah pa će sve proći u najboljem redu. A ako i bude kakvih komplikacija, brinuću se kad nastupe. Šta ću se džaba sekirati unaprijed.

I tako, termin se bliži, još koji dan, a ja sutra imam obaveze, i prekosutra, i zakosutra, i dan poslije toga...i obavezama nikad kraja. A sama ih sebi namećem. Jer valjda sam takve japije.

15.09.2007.

Sarajevo taksi br. 881

Prvo, još uvijek sam u jednom komadu, dakle nema još ništa :)

A sad priča.

MissA reče jednom da žene pred porod dobiju tzv. nesting sindrom, tj. nemilice počnu da čiste i spremaju kuću, kao priprema za novorođenče. Osim tog sindroma, Tratinčica je dobila i sindrom "pripremimo sve u zadnji čas da se ne bi maltretirali kasnije" pa umjesto da odmara leta po gradu i završava kojekakve obaveze.

Uglavnom, da ne dužim, dan je jučer počeo tako što je neki savjesni vozač zagradio izlaz iz dvorišta moje zgrade tako da nisam mogla krenuti sa autom u grad. U ovim mubarek danima nema mjesta za prepirke, psovanja i teške riječi (mada ih ja inače ni ne koristim), ali vidno iznervirana ostavila sam jednu kulturnu poruku zadjenutu za brisač dotičnog automobila. Žao mi samo što sam žurila pa nisam imala vremena da savjesnog vozača počastim Pauk službom. Moraću naći taj telefon i memorisati ga u mobitel, jer nije ovo prvi put.

Ali i dalje smo daleko od teme. A tema je Sarajevo taksi.

Uglavnom, jedna od obaveza je bila pokupiti jastuke (komada četiri) koje su mi sašile tete iz Kane. Sa dvije velike kese ko pero laganih jastuka komada četiri i velikog stomaka kakav samo on može biti u 9 mj. trudnoće zaputih se na štand dotične taksi kompanije na Skenderiji kraj željeznog mosta tj. prekoputa platoa. Na štandu vozač br. 881 prvi na redu.

Ja: Jel slobodno?

Taksi vozač: Gdje idete?

Ja: rekoh adresu na Mejtašu što se ne može ubrojiti u kraću relaciju jer mi je kao epilog naplaćeno 4 KM za vožnju.

Taksi vozač 881: Ne mogu ja Boga mi.

Ja: Pa zar ni trudnicu?

Taksi vozač 881: Ma ne mogu ja sad proć' tamo (misleći na radove koji se izvode u Alipašinoj ulici, iako se dotičnoj adresi može prići sa više strana i za više para).

Ja: Hvala lijepo. I okrenem se. A u meni sve gori. Upeklo ono sunce na Skenderiji,  znojim se, a hoću da puknem od gluposti i bezobrazluka.

Da se razumijemo, slučaj "ne mogu ja to voziti kratka relacija" je vrlo poznat u Sarajevu, posebno na štandu kod Centrala i Robne kuće. Iako taksista ni ne zna da će više zaraditi vozeći 5 kratkih nego jednu dugu relaciju, al eto. Ali slučaj "ni trudnicu sa paketima u rukama" i "ni kada nije kratka relacija" ja mislim nije još zabilježen.

Ugrabim prvi taksi u suprotnom smjeru, dođem kući, nazovem Sarajevo taksi. Javi mi se neka teta, reko da prijavim taksistu, kaže ona recite, ja ispričam, kaže ona hvala zapisali smo, dotični će biti sankcionisan.

Uglavnom, iako znam da nemam instrumenata da upratim da li je taksista 881 sankcionisan, te da li će dotična teta prijavu uručiti bilo kome ili će je baciti u kantu za smeće (što je vrlo vjerovatno jer me nije pitala ni za ime, ni za telefon, ni za svjedoke, niti bilo šta što bi moglo da potvrdi moju priču koju dotični takstista 881 može lako da negira), želim preporučiti  svima koji se susreću sa bezobrazlukom Sarajevo taksista (a ni meni ovo nije prvi put ali me količina bezobrazluka ovaj put stvarno iznenadila) da nazovu i prijave, pa ko zna, ako se za nekog taksistu priveže više prijava pa ga nekad i stvarno sankcionišu, možda se drugi opamete.

I osim toga, fino meni Eni reče neki dan, ima brate Crveni taxi, Žuti taksi, Samir i Emir, Boss, Paja...

12.09.2007.

Ramazan u 2007.

Evo, večeras, sa prvom teravijom stigao je i mubarek Ramazan.

O značenju Ramazana i blagodetima koje vjernike obasipaju ovaj mjesec je već sve napisano, a sigurna sam da dosta toga ima i kod bloggera uključujući  ovog bloggera, pa da se ne ponavljamo.

Po prvi put od unazad jedno 10tak godina, ja ovaj Ramazan neću provesti u postu. Trudnice, kao i dojilje, nisu obavezne da poste jer za to imaju valjan razlog, što ih ne oslobađa obaveze da svaki propušteni dan nadoknade prije narednog  Ramazana. To naravno ne znači da neću ibadetiti i naravno moliti dragog Allaha da mi podari lahak porod i zdravo dijete, i da nam pomogne da ga odgojimo na pravom putu tako da Allah bude sa njim i nama zadovoljan.

Zbog činjenice da neću postiti te da nisam ni u nekom stanju pripremati iftare i gostiti nam drage prijatelje, nekako me je mašilo ono uzbuđenje koje me pogađa svake godine pred odlazak na prvu teraviju ili ustajanje na prvi sehur. Nisam ni prošla čaršijom da osjetim miris Ramazana, a kako je naša TV multi-kulti, tamo se svakako ne može čuti, vidjeti, ni osjetiti ništa vezano za dolazak Ramazana osim čestitke ef. Cerića. 

Eto tako, da ne duljim, svim muslimanima vjernicima koji posjećuju ovaj blog želim Ramazan mubarek, postačima da ga lahko isposte i okoriste se svim prednostima koje donose ovi predstojeći mubarek dani. A Allah dž.š. najbolje zna i daje nagradu.

I za kraj, zamolba za one koji ne poste i/ili koji nisu muslimani da, koliko mogu i okolnosti im to dozvoljavaju, pokušaju biti obazriviji prema postačima prilikom korištenja pogrdnih riječi, konzumiranja jela, pića i cigara u njihovoj blizini u narednim danima. Jer to ne znači neminovno da se ugrožavaju vaša prava da ne postite, odnosno jedete, pijete i pušite gdje i kada hoćete..To je samo ljudski, lijepo i obzirno prema onima koji koriste svoje pravo da poste.

12.09.2007.

Glede posta "Korisna zabuna"

Kako su mi neki kulturno ukazali da se nije dobro lažno predstavljati kao doktor, a ja pokušala da uvjerim kako ljudima po bijelom svijetu nisu važne titule već stručnost, tako i ja počeh da sumnjam da nisam šta pogriješila i napišem mail editoru onog časopisa. Ovo ostalo što sam spominjala u tom postu su uglavnom kojekakvi reklamni materijali, i tu stvarno nije važno da li piše doktor ili sam možda gospodin umjesto gospođa.

Uglavnom, fino ga obavjestim da ja nisam doktor nauka i da me obavjesti da li je to bitno ili nije pa da napravim tu reviziju ili ne.

I čiko fino meni odgovorio baš onako kako sam i pretpostavljala.

Dear Tratincica,

Thank you for your kind message. With or without doctor title, your review would be very much welcomed. You have been selected as a potential reviewer based on your expertise not on the basis of your title. So, please feel welcome to review the paper.

bla bla

Pa eto da znate. Da ne ispadnem ja tamo neka...đon obraz.

p.s. Hvala svima na lijepim riječima u prethodnom postu. Ne znam šta bi vam odgovarala pojedinačno osim da je vjerovatno sve tako kako kažete :) možda je i bolje na porod otići nesvjestan i bez puno razmišljanja :)

11.09.2007.

Reality

Upravo sam skontala da ja uopšte nisam svjesna da ću dobiti bebu. Stomak je tu, mobilijar i oprema spremna, cijeli svijet i sva priča se vrti oko moje trudnoće, ali ja još uvijek nisam svjesna toga.

Na hajr ako Bog da.

11.09.2007.

Iako je pritislo vrijeme...

Šta bi me moglo oraspoložiti na ovako tmurnom i depresivnom danu?

Pa za početak, činjenica da više ne idem na posao.

Onda, silni pokloni iz IKEA-e koje je donio najdraži muž od kojih je 90% bebečih poklona.

I recimo, za kraj, jedan telefonski poziv kojim mi je javljeno da mi je odobrena tema za doktorat

Pa eto. Kome bi onda smetalo što pada kiša i što mu je pritisak ispod nule.

10.09.2007.

Džaba kad je najbolji

A i crno mu dobro stoji. Kao i novi Lexus i 2,4 milion dolara . I ova njegova slika na mom blogu dobro stoji.

Image Hosted by ImageShack.us

Sve osim one cure. Ona mu nekako ne stoji.

P.S. jel ono Đoković fura sa Šarapovom? Ako ne, šta onda ona radi u boxu zajedno sa njegovim roditeljima? Priprema teren?

09.09.2007.

Džaba kad je najbolja

Justine Henen rašutala Svetlanu Kuznetsova. Gledam jutros reprizu ..čovječe ..fakat je najbolja. Znate ono kad neko nema premca u onome što radi. Iznervira me Svetlana, sve ko nešto na pragu da oduzme servu, a na srijedi ništa. Poželih malo uzbuđenja u meču, al eto...Ne može se protiv najboljih. Najdosadnije u tenisu je kad znaš ko će pobijediti. I to bez imalo uzbuđenja. Uglavnom, po meni u ženskom tenisu Justine nema premca.

Kao ni Federer u muškom. Ali ipak je muški tenis malo drugačiji, jači, više neizvjesnosti. Žao mi što sinoć propustih Đoković vs. Ferer, kažu da je bilo ludih uzbuđenja. Ali kompenzacija slijedi večeras, u 22:30. Opet poslastica -finale Đoković-Federer. Nešto mi se čini da će to biti meč svih mečeva. Grickalice, piće, društvo i hajmo.

A sad se odoh zaroviti u ormar. Danas je dan za čišćenje kuće. Fuj.

Jednom napisah, najveća glupost je imati ugradbeni ili ti američki plakar u kući. Još kad je to jedini ormar u kući, i kad u njemu ima živih ljudi, mislim da će mi trebati cijeli dan da ga presložim, pobacam, otvorim prostor za bebeće stvari...ma ne pitajte. Sreća nisam sama u ovoj avanturi.

Eto tako...što reče Sweetie, brojimo sitno. No o tome drugi put.

06.09.2007.

Sitnije Cile, sitnije

Od narednog utorka idem na zasluženi godišnji odmor. Pišemo ga kao godišnji odmor, a pikamo ga kao porodiljsko, dok ne iskoristim godišnji odmor koji nisam. Fakat ne mogu više. Koncentracija za posao mi je čista nula.  A i tako mi je teško da se krećem, tako da se samo pitam šta bi bilo da sam se nedaj Bože udebljala više nego jesam. Pa bila bi ko lopta, mogli bi me samo kotrljati.

Prije neki dan napisah da "koga nema bez njega se može" prvenstveno misleći na svoje radno mjesto. Ali signali koji dolaze kažu "može, ali maksimalno 2-3 mjeseca".  Da li da da ili da ne, pitanje je sad?

Pođoh da upalim grijanje. Kad je već pao i taj snijeg na planinama nema smisla da se zebe s nogu . Pitam se je li došlo vrijeme da počnu pregovori sa Rusima, priče kako će nam opet zavrnuti plin zbog duga, i kao konačno rješenje svih problema između BiH i Rusije, novo poskupljenje plina od kojeg se nikad ne vrati dug?

Uglavnom ništa ni s čim. Kažu da trudne žene malo otupe. Potvrđujem. Bolje da odem gledati tenis. Ovaj Ferrer se pravo pohasio ove godine.

 

03.09.2007.

Killing me Softly

Toliko tema za pisati o njima da stvarno ne zna odakle da počnem. U stvari, lako bi ja zaredala nego mi se nekako u zadnje vrijeme čini totalno besmislenim pisati o nekim stvarima. U stilu "pusti ženo bjelosvjetske probleme, imaš pametnija posla, pa samo što se nisi porodila". I tako odustanem.

A prošle su teme...Neodosmo na evropsko u košarci, izljubiše se oni u Tuzli a IZ kao i obično nema pametnija posla, prošao 1. septembar, i ja umjesto da sam kod kuće, i dalje idem na posao, prođe i augostovski rok i opet studentski biseri (samo par: "voda pijućeg karaktera" što bi trebalo značiti pijaća voda, "ajrozagađenje"), US open vs. EP u košarci (da se čovjek raspameti ne zna šta bi prije gledao)....

Ma eto tema nema da nema. Al ja ću sve preskočiti i reći vam šta me danas nasmijalo. A ništa ne može nasmijati kao bezvezne reklame koje su nastale u domaćoj produkciji. U pitanju je DITA i njena famozna reklama za omekšivač. Jeste gledali?

Stoji žena u superxafsu. Oko nje na sve strane police sa poredanim omekšivačima samo jedne marke - Softly. Znači, gore, dole, desno,lijevo sve Softly na policama, samo u različitim bojama. I sad ona ko tu stoji i gleda u te police, a prilazi joj druga hanuma i kaže:

"Vidim da ste neodlučni, vama sigurno treba Softly" i posegne za jednom bocom i uruči je hanumi br. 1. kao da je oko nje stotinu različitih omekšivača, pa ne može da se odluči bi li Softly ili bi neki drugi.

Eto stvarno mi nije jasno kako ljudi nemaju smisla za napraviti reklamu.

Odoh ja sad spremati torbu za bolnicu. Turska ionako gubi od Litvanije, nešto mi se čini da nema povratka. A danas me rodbina zbrzala, kažu vrijeme je da se spremi torba.

 

01.09.2007.

Korisna zabuna

Iz nekih meni nepoznatih razloga, a vrlo vjerovatno zato sto je nekad neko greškom upisao taj mali prefiks "dr." pokraj mog imena, u međunarodnim krugovima Tratinčicu smatraju doktorom nauka.

Kad kažem međunarodnim krugovima, onda mislim na kojekakve univerzitete, organizatore skupova, editore časopisa iz grupacije Elsevier itd. Tako da ja redovno dobivam pozive na konferencije, pisma, ponude za knjige, časopise i tome slično koji počinju sa "Dear dr. Tratinčica".

Poznajući sistem i sva moja dosadašnja iskustva glede doktorata, nenadam mu se uskoro. Ako i uopšte. I onda skontaš kako je u stvari to tako nevažno jesi li ti stvarno doktor ili nisi. Eto ti ljudi mene zovu doktorom nauka a bez da su me ikad pitali da provjere jesam li stvarno, i koliko je uopšte nebitna ta informacija.

A što mi ovo sad pade na pamet pored milion obaveza?

Dobila sam poziv da budem recenzent jednog rada koji će biti objavljen u Elsevier-ovom časopisu "Resources, Conservation & Recycling".

I naravno mail je poceo sa "Dear Dr. Lawndaisy, thank you for or agreeing to review manuscript number XXXX for Resources, Conservation & Recycling."

Mislim, how cool is that! Od mog mišljenja će zavisiti da li će tamo neke čike iz Brazila da dobiju zeleno svjetlo za objavljivanje rada. Samo da se zna, engleski im je katastrofalan.

<< 09/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211584
online

Powered by Blogger.ba