... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

28.07.2007.

Kupovina za bebu

Ne sjećam se da je i jedna blog majka, koja je to nanovo postala, pisala o svojim iskustvima kupovine osnovne opreme za bebu. Meni možda još nije vrijeme za pravi šoping, ali jeste za razmišljanje i već sam sva isfrustrirana. A evo i zašto:

- U Sarajevu ima ukupno 5-10 prodavnica gdje se može kupiti oprema za novorođenče.  Niti jedna prodavnica nema sve što treba na jednom mjestu a da valja. Apelujem na sve biznismene, koji imaju želju da ulažu, da otvore jednu robnu kuću za trudnice/novorođenčad/djecu gdje će sve biti na jednom mjestu. Da ne zaborave cool marke opreme i robe, jer se sa raznoraznim kineskim markama ne može izaći na kraj.

- Spisak opreme koju treba kupiti za bebe je veći nego kada sam se udavala i kućila. Sad za sad, spisak broji 37 OSNOVNIH artikala, i ako hoces iole kvalitetnije, mislim da bi to jedino Fahro Radončić mogao isfinansirati. Uzdamo se u rodbinu i prijatelje.

- Najveći uspjeh jedne mother-to-be je biti racionalan u kupovini i ne kupiti sve ono što se nudi odnosno preporučuje. To znači da je ovih 37 artikala izabrano od nekih 50 koji stoje pod must-have u prvih godinu dana. Biti racionalan znači pokušati prikupiti od rodbine i prijatelja sve što se može prikupiti od robe i opreme, naći alternativu opremi koja će koristiti samo prva 3 mjeseca, i skoncentrisati se na opremu i robu koja će služiti duže. Npr. nikad ne kupovati cijeli ormarić za presvlačenje kad možeš kupiti samo jastuk i taj posao obavljati na npr. mašini za veš (isključenoj naravno) ili stolu koji već imaš ili nešto tome slično. Ili one neke kadice na tri sprata, potpuno neupotrebljive, itd, itd. A pri tome voditi računa da je sva roba i oprema makar malo "posh" (to ja sebi govorim ) :)

- Drugi najveći uspjeh mother-to-be je ne šiziti zbog kupovine puno prije poroda (što meni teško polazi za rukom, ja bi već sve da imam spremno) i ne podizati pritisak svima oko sebe zbog toga. Sve što treba se može kupiti u par dana, samo treba znati gdje da se traži. Osim stvari koje se moraju naručiti. I naravno, pretpostavljam da je puno bolje sačekati da se porodiš pa da onda rodbina i prijatelji navale sa lovom i pitanjima "šta bi vi da vam kupimo" pa da se fino opremiš. Inače ćeš imati sve duple stvari. Barem u teoriji to tako izgleda. Samo što to kod mene ne pali. Palilo bi kad bi rodbina i prijatelji sada odmah pitali pa sve kupili prije dana D...

- I posljednja najveća frustracija u svemu je kupovina kolica (+nosiljka+car seat) za bebu. Maxi Cosi, Chicco, Peg Perego, Gracco, no-name kolica...Ako hoćeš iole kvalitetnije i sigurno (car seat npr), onda su to ove tri prve marke, a to je opet u domenu Fahre Radončića. Pa onda nema sve na stanju, biraš iz kataloga, pa onda čekaš na isporuku, pa kad dođe, ako nešto ne valja nema vraćke...Već danima surfam po internetu, tražim, uspoređujem, i, blago rečeno, sam se raspometila. No suzila sam izbor, i sad se čekaju potencijalni donatori.  Danas smo vidjeli odabrana kolica sa jednom bebom u gradu. Najdraži je rekao da su mrtva šminka i da će nas vjerovatno biti stid gurati ono po gradu. 

<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1248281
online

Powered by Blogger.ba