... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

16.07.2007.

Južnjačka utjeha

Post nastao negdje na plaži, ljeta gospodnjeg 2007, na + 30 i nešto i bez papira i olovke, a kamo li laptopa. Kiselio se par dana i dočekao da ugleda svjetlo dana na današnji dan.

Dok smo se vozili prema moru, pita mene Najdraži: "A šta mu dođe ta Južnjačka utjeha u Baškoj vodi?".

"Pojma nemam", rekoh, "mora da je neka konoba ili kafana". Nismo ljetovali na obali ima sigurno 6 godina, pa sam totalno van dešavanja. A u Baškoj Vodi nikad nisam ni bila. Mjesto za odmor sam birala uzimajući par kriterija kao ključnih, od toga ni jedan nije bio vezan za konobe i kafane.

"Kome god sam rekao da idemo u Bašku Vodu, svi spominju Južnjačku utjehu", reče on uz dodatak da mu je bilo mrsko da se raspituje u detalje o čemu se radi.

I dođosmo.  Neka subota, odmah sam se sjetila što već 6 godina ne ljetujemo na obali, preciznije, na Makarskoj rivijeri. Vikend turizam u punom jeku, nema se gdje spustiti peškir, tako da jedan od kriterija da kuća bude uz plažu nije imao nikakav uticaj jer se nismo niti jednom okupali na plaži ispred kuće.

U potrazi za mirnijim kupalištima ukaza se Južnjačka utjeha. Dilema je rješena. To je bar na plaži! Suncobrani od pruća, bar, platnene ležaljke, kokteli, preplanula tijela, toplesi..ili što bi naš Bošnjo reko "mrtva šminka".

Po danu bar na plaži uz lagani "lounge", po noći koktel bar uz živu muziku, definitivno je mjesto koje svaki Bošnjo poželi da ima u mjestu gdje ljetuje. Razloga su dva:

1. kafana/kafa na plaži - raj za svakog sparenog Bošnju koji više voli da sjedi u hladu i pijucka piće nego da se prži, a da u isto vrijeme ima svoju bolju polovicu na oku dok se ista okreće na ražnju. A ni boljoj polovici nije mrsko da joj mjuza dopire do ušiju i da može da skokne na kaficu i pratiju jamba kad ipak zaključi da treba malo da ohane od sunca.

2. za single Bošnje svi spolova odličan pazar za traženje ljetne avanture. Jer sva šminka iz Brela i B. vode je tu, uključujući sve Bošnje koji takve kafane ne bi dali ni zašta ni po noći ni po danu. A ako se posreći pa se ulovi Bošnjo suprotnog spola, vjerovatnoća da se veza nastavi i nakon mora je velika.

Uglavnom, onih dana kada smo mi bili na moru, Sarajevo još nije bilo u B. Vodi. Ali one subote kad smo mi išli nazad, cijelo Sarajevo je došlo u B. Vodu. Manekeni, šminkeri, poznata lica iz međunarodnih organizacija i velikih banki i ostali prostrli su svoje peškiriće ispred Južnjačke utjehe. U grupama po dvoje ili troje. I avantura može da počne. Kladim se da će biti nezaboravni derneci narednih dana u B. Vodi. Mužjaci su se nabrijali, a nije mane ni dotičnim prepoznatim single hanumama koje su utegle svoje mišiće i uglačale celulit, spremne da zapjevaju "Krivo je more".

Svi porazi u protekloj godini biće zaboravljeni i tijelo prepušteno zabavi. Nije džaba novi Cosmo u ruci svake treće cure (including me :) gdje i u ovom broju možete pročitati kako da odlazak na more pretvorite u nezaboravnu avanturu. Kao i uvijek Cosmo ohrabruje single cure da same odlaze na more (jer Cosmo cura je vedra i smjela, njoj ni najbolja jaranica ne treba) u potrazi za avanturom, i da se ne suzdržavaju ako im neki macan uleti klizeći, pod uslovom da imaju odgovarajuću zaštitu.

Jedno je sigurno, a to je da bar nije džaba nazvan "Južnjačka utjeha".

A evo i slika1 i slika 2.

<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211605
online

Powered by Blogger.ba