... by Tratinčica

Za mudra čovjeka svaki dan znači novi početak.

04.04.2007.

Pozitiva 04/07

Prije godinu i 11 mjeseci na blogu, koji se tada zvao Bore oko očiju, ostavila sam svoj drugi po redu komentar:

Objavio/la tratincica prije 1 godinu 11 mjeseci

samo da javim da sam pročitala ono isprintano, sad printam ostatak...sinoć sam čitala kao knjigu pred spavanje...do sada, mislim da bi zaista mogao i objaviti jednu...
puno pozdrava i jedva čekam da pročitam nastavak...a sad printanje :D

Večeras je bila promocija knjige Bore oko očiju. Pospanko je zaista i uspio. Pospanko je zaista objavio knjigu.

Večeras je na promociji bilo sigurno 300 ljudi, nekoliko kamera, nekoliko novinara. Večeras je bilo i suza iz prikrajka, emocionalnog naboja i ponosa u očima njegovih najbližih. 

Ipak ovaj post nije o knjizi. Ovaj post je o Saudinu.

Slučajno znam Saudina od prije pokretanja bloga. Slučajno znam i njegovu životnu priču koliko sam mogla čuti od drugih, a nešto malo i od njega. Slučajno znam da je ova knjiga samo djelić onoga što je Saudin napravio u svom životu za sebe i za svoje najbliže. Sam, uz moralnu podršku nekolicine njemu dragih ljudi, ali sam. Sa dvije ruke i svojom radinošću. Iz ničega. 

Zato ova knjiga nije samo priča o ratu. I samo zato Saudin ne bi trebao biti posmatran samo kao autor te knjige. Knjiga jeste uspjeh sam po sebi. Ali je veći uspjeh to što je Saudin još jednom dokazao da ništa ne pada sa neba, i da svako ko se ne boji rada, ko vjeruje u sebe, ko vjeruje da može i ko HOĆE, uradi sve što je zamislio.

Zato cijenim Saudina. I zato njegov lik i djelo treba da posluži svima onima koji sjede i kukaju kako im ova država nije ništa dala kao primjer da čovjek samo sam sebi, i uz Allahovu pomoć, može najbolje pomoći. I da uspjeh neće izostati.

Zato svaka čast Saudine! Nadam se da će sljedeća knjiga biti autobiografska. I da će Danis stvarno napraviti film po ovoj!

*******

Slike sa promocije

http://tutibaja.blogger.ba/arhiva/2007/04/05

04.04.2007.

Pozitiva 03/07

Potpisan četverogodišnji ugovor o izvozu Klasovih proizvoda na talijansko tržište.
Više pročitajte ovdje.
04.04.2007.

Pozitiva 02/07 Bosna je zemlja čudesa

Objavio/la gest prije 16 sati 49 minuta
Sto ne napravimo spisak sta je to kod nas lijepo, i sta nas to veze za sve ovo ovdje?

Zadala je meni gestica domaću zadaću. Nimalo laku. Osjećam se kao u osnovnoj školi na času SH-HS jezika, kada bi dobila temu za pismeni rad i sad bi trebalo da nešto napišem dubokoumno i dobijem peticu.

Kao uvod, htjela sam ja da dam svoj skromni doprinos na temu šta je to kod nas što je lijepo, u stvari šta mene to veže za BiH, al' u prvom redu za Sarajevo.  A uvijek je najteže početi.

Kao prvo ja sam patriota. I ne znam šta da se dešava u ovoj zemlji ne može me natjerati da je ne volim. To mi je nekako polazna osnova. Onda sam pozitivac, pokušavam da nađem pozitivnu stvarnu svega i uvijek kažem sebi "ok to i to ne valja, al vidi ovo..e to valja". Dobro nije uvijek lako.

Ok to je sve ona generalna uvodna šuplja. Al' ovako konkretno šta volim.

Prvo volim brate rahatluk. I stvarno mi je to na prvom mjestu. I glavni razlog zašto ne živim vani. I zašto sam se vratila. Mada to više onako zavisi od osobe kako sebi uredi život i organizuje se, kao i od toga kako ko definiše rahatluk, ali brate, ja mislim da ćete se složiti samnom, ali kod nas je rahatluk na prvom mjestu. Da si ne znam koliko u problemima, nećeš dati da ti ukinu rahatluk. Sve onako polako, natenane, pa posao, pa kuća, pa kafana, pa šetnja, pa izleti, pa vikendi, pa druženja. Sve onako laganini.

Drugo volim naše ljude. Koliko god nam se u zadnje vrijeme uvukao "zapad" u međuljudske odnose, i koliko god smo postali okrenuti sami sebi, ne uzimajući Sarajevo kao benchmark nizašta, volim naše ljude. Način na koji se ophode, na koji se zezaju sami sa sobom, na koji se mrze..

Treće volim naše prirodne i kulturne ljepote. Znate kako ja uvijek pišem kako ostanem bez daha kada se vozim ovom našom dragom zemljom. I stvarno je tako. Jednostavno ostanem zapanjena pred prirodom, bojama koje se prelivaju, posebno u proljeće i jesen. Najviše volim ove nestandardne puteve, gdje smeće još nije kročilo :). Pa piramida, ilirski brodovi, Počitelj, Stari most, kula u Gradačcu...

A volim i ono što je negativno. Jer da nije negativnosti to ne bi bili mi. Prokleti onakvi kakvi jesmo. Kao što bi rekao gest taj i taj:
Objavio/la guest taj i taj prije 12 sati 14 minuta
ja smo pozitivne stvari gledam. mandrko bi da sam na drugoj strani. i pozitivne stvari podrzavam, negativa sama po sebi u nekom jinu i jangu sluzi da se pozitiva odrzava. nazalost i obratno.

A sad je red nas vas. Zaista bi mi bilo drago ako bi imali bilo šta reći na ovu temu. Šta stvarno volite u ovoj zemlji (ovo pitanje vrijedi i za one koji žive vani), i ako živite ovdje, šta vas veže?

<< 04/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

MAMA TRATINČICA SAVJETUJE
ČUDO STVARANJA

Šta svaka mama mora da zna ili Kako ostati pri pameti kod gomile savjeta dio prvi, dio drugi

1. Korisni izvori informacija u trudnoći i poslije
2. Smirivanje beba
3. Izdajanje
4. Grčevi
5. Rutina
6. Mobilnost
7. Pelene
8. Mamini zubi u trudnoći
9. Uspavljivanje
10. Oprema za novorođenčad
11. Igračke
12. Čišćenje nosa
13. Osvrt na prethodne postove Prvi dio i Drugi dio
14. Baby/toddler friendly objekti
15. Podmićivanje beba
16. Papanje-prvi dio, drugi dio, treći dio
17. Tuta-prvi dio, drugi dio, treći dio
18. Bebe i plivanje Prvi dio,drugi dio
19. Pitanja i odgovori prvi dio, drugi dio
20. Uspavljivanje dojenjem
21. Mamina maza
22. Mad baby
23. Povratak na posao
24. Zajedničko spavanje
25. Šta ponijeti na more za bebu
26. Mama prvi put
27. Atopijski dermatitis/ekcema - priča u nastavcima
28. Dojenje prvi dio , drugi dio
28. Samo opušteno
29. Posjeta očnom doktoru
30. Prijateljstvo i odgoj
31. Slikovnice
32. Torba za porodilište
33. Kupanje djeteta
34. Raspamećeni i/ili preambiciozni roditelj
35. Istina, istina i samo istina

MOŽETE MI PISATI NA...
E-mail

BROJAČ POSJETA
1211116
online

Powered by Blogger.ba